Server 2016 Nano IP ve Domain İşlemleri
Bundan önceki yazımızda sanal bir makine üzerine Nano Server 2016 kurulumundan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise kurduğumuz bu Nano Server a IP verecek , uzaktan paylaşımını açacak ,powershell ile uzak bağlantı yaparak DNS atayacak ve domaine nasıl alınacağına değineceğiz. Umarım faydalı bir yazı olur.
İlk olarak sanal makine üzerine kurulu olan bir Nano Server ın ekran görüntüsünü paylaşalım.
Önceki yazımızda Nano Server Vhd si oluştururken belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapacağım. Sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz.
Bu ekran ile ;
Networking → Ip ve DNS yapılandırma ayarları
Inbound – Outbound Firewall Rules → Sunucu giriş-çıkış policy ayarları
WinRM → Uzak sunucu ile güvenli bağlantı sağlayan WS-Man protokol ayarları
gibi işlemleri yapabiliyoruz.
Networking
Şimdi sunucuya bir IP ve DNS ataması yapalım. Eğer ortamınızda bir DHCP sunucusu yok ise manuel bir Ip ataması yapmamız gerekecek. Newtorking kısmına giriş yaptığımız zaman aşağıdaki ekran ile karşılaşıyoruz.
Burada sunucuya atanmış ekran kartlarını görebiliriz. Bizde bir tane olduğu için tek ekran kartı görüyoruz. İlgili kartı seçip Enter ile devam ediyorum ve aşağıdaki ekran ile karşılaşıyorum.
Default olarak DHCP enable durumda olduğu için ve DHCP sunucumuz olmadığı için sistem IP alamamış ve APIPA ya düşmüş gözüküyor. Bu ekranda F11 ile Ip yapılandırma kısmına giriyoruz.
Burada DHCP yi F4 ile disable edip IP yapılandırmasını yapıyoruz. Enter ile kaydediyoruz ve çıkış yapıyoruz.
Yukarıdaki ekrandan çıkış yaptığımızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırız. Bu ekranda verilen IP yi görüyoruz.
Dikkat ettiyseniz henüz DNS adresi girmedik. DNS adresi ile bilgi için yukardaki ekranı klavye ile aşağıya doğru kaydırıyoruz ve DNS kısmını aşağıdaki gibi görüyoruz.
Ekran üzerinden DNS adresinin nasıl değiştirileceğini göremedim. Bunun için DNS adresi değiştirme işlemini birazdan powershell ile yapacağız.
Nano makinemize IP sini verdik. Şimdi uzak bir makineden ping atmaya ve SMB ile paylaşımına ulaşmaya çalışalım.
Gördüğünüz gibi ne ping atabiliyoruz ne de SMB ile ulaşabiliyoruz. Bunlara yapabilmek için policy yapılandırması yapmamız gerekiyor.
Inbound – Outbound Firewall Rules
Nano Server sunucusuna giriş yaparken ya da bu sunucu üzerinden çıkış yaparken uygulanan policy leri buradan değiştirebiliriz. Örnek olarak biz bu makineye dışardan ping atmak istiyor ve SMB ile paylaşım portunu açmak istiyoruz.
Bunun için;
Yukardaki ekrandan “Inbound Firewall Rules” kısmına giriyoruz. Burada karşımıza çıkan aşağıdaki ekranda çerçeveye alınan kısımları değiştirmemiz gerekiyor.
Bu kısmlara giriş yapıyoruz ve aşağıdaki gibi F4 ile policy leri Enable ediyoruz.
Şimdi ping atmayı ve SMB ile paylaşıma ulaşmayı deneyelim.
Gördüğünüz gibi ping atabiliyor ve paylaşımdan ulaşabiliyoruz.
Şimdi ise Nano Server 2016 sunucusuna powershell ile uzaktan bağlanalım ve sistemi domaine alalım.
Domaine alma işlemini Offline Domain Join ile alacağız. Fakat bu işlemi yapmadan önce Nano Server sunucuya powershell ile bağlanıp DNS adresini domain sunucu IP si olarak değiştirelim.
Set-Item WSMan:\localhost\Client\TurstedHosts “10.101.1.10”
$ip=”10.101.1.10″
Enter-PSSession -ComputerName $ip -Credential $ip\Administrator
Yukardaki ekranda gördüğünüz gibi ilk olarak bağlantı yaptığımız sunucunun , ilgili Nano Server 2016 makinesine güvenmesini sağlıyoruz. Daha sonra ise bağlantıyı gerçekleştiriyoruz ve kullanıcı adı-şifre ekranı ile karşılaşıyoruz. Console girişi yaparken kullandığımız kullanıcı adı ve şifreyi girdikten sonra uzak bağlantıyı gerçekleştirmiş oluyoruz.
Şimdi DNS adresini değiştirelim.
“netsh interface ip show dnsservers” komutu ile DNS atamalarını görebiliriz.
Yukardaki ekranda görüldüğü gibi henüz atanmış bir DNS adresi gözükmüyor.
“netsh interface ip set dnsservers name=”Ethernet” static 10.101.1.5 primary” ile DNS adresimizi domain controller IP si olan 10.101.1.5 yapıyoruz. Tekrar kontrol ettiğimizde DNS atamasının yapılmış olduğunu görüyoruz.
Bu atamayı aşağıdaki console ekranından kontrol edebiliriz.
DNS adresini de verdiğimize göre artık domaine alabiliriz.Offline Domain Join şeklinde domaine alacağımızı söylemiştik.Bunun için ilk olarak Domain Controller sunucumuz üzerinde bir domain join dosyası oluşturalım.
djoin.exe /provision /domain test2016.local /machine NanoServer /savefile C:\nanodomain
Ekranda görüldüğü gibi “test2016.local” isimli domainimiz , “NanoServer” isimli Nano Server 2016 sunucumuz var.Bu işlemi C:\nanodomain isimli bir dosya olarak kayıt ediyorum.
İlgili dosyayı işlem yaptığım sunucudan Nano Server sunucum üzerindeki C:\ kök dizinine kopyalıyorum.
Nano Server sunucumu powershell ile zaten bağlıydım.Artık komutumuzu girerek domaine alabiliriz.
djoin /requestodj /loadfile C:\nanodomain /windowspath C:\windows /localos
Makineyi yeniden başlatarak artık domain hesabımızla aşağıdaki gibi giriş yapabiliriz.
Evet bu yazımızda Nano Server 2016 sunucunun temel konfigürasyon ayarlarını yaptık. Bundan sonra sunucu hangi amaçla kullanılacaksa ilgili paketleri yükleyip devam edebilirsiniz.
GÜZEL..
NODE.JS İLE PROJE GELİŞTİRİYORUM.
NANO SERVERİ YENİ İNCELİYORUM.
BU KONUDA DAHA DETAYLI, TAVSİYELERİNİZ VAR MI?
SHELL İLE YÖNETİM VS.
http://www.mshowto.org/nano-server-uzerinde-node-js-nasil-calistirilir.html